tentang sesuatu

about anything

tentang kesibukan minggu ini

with 5 comments

minggu ni mmg sibuk giler nak mampus. jadi aku tulis panjang sket la ni..

aku mempunyai assignment yg byk dan juga aku menguruskan bersama sama dengan senior aku utk jamuan majlis hari raya. jadi minggu ni sibuk sbb byk mesyuarat dibuat utk jamuan ni.aku ditugaskan untuk menempah bahan bahan mentah. Aku diminta utk mengorder daging lembu sebanyak 10 kg dan ayam sebanyak 40 ekor. Untuk pengetahuan korang, pelajar melayu kat sini adela dalam lebih kurang 200 org.

memandangkan diorang tahu aku reti memasak, aku diminta juga untuk memasak ayam masak merah sebagai main dish untk 200 org tersebut. jadi aku dibenarkan untuk panggil sapa2 untuk tolong aku. aku ade mintak tolong drpd beberapa kawan aku dan budak2 pempuan utk resipi terbaik nak masak ayam ni. aku guna 15 ekor je ayam.

yg baki 25 ayam tu ade junior aku die nak wat satay utk jamuan hari raya tu. wah dah lama tak merasa satay. harap2 sedap laa diorang masak, kalo tak rugi je aku mengidam mengidam tak menentu pasal.

aku pun cuak gak la tak pasati akan berjaya ke tidak masakan aku, harap2 takde org komplain la kan,kan,kan.

Kemudian, yang lebih merumitkan keadaan sibuk aku ni, bila roommate aku masuk hospital, terlantar kat bilik ward. die mintak yg special punyer. huhu besar gile bilik,ade tandas sendiri, ade tv, smua lengkap kecuali aircond, mesti mahal giler kalo amik aircond, yerler,the so-called India, bile ckp pasal aircond sure mahal, tak kisah la hotel ke,rumah sewa ke.

Dia sakit apa? tak tahu lagi, tapi die batuk melarat, dan kaki die lebam dan sakit. dulu masa kecik2 die penah dpt Osteomyelitis. kalo korang nak tau search je la. basically ade kuman tersangkut kat tulang pastu die akan buat tulang jadi rosak dan perasaan sakit yg amat. Penyakit ni boleh berulang kembali setelah beberapa lama. Yang amat merisaukan kalau kalau betul penyakit ni berulang kembali. tapi doktor pun tak dpt konfirm kan btul ke tak.bile refer kat pakar kulit die ckp Cellulitis, tapi tak mungkin la, sbb tak merebaik ngan pantas pun. tapi diorang dah start suntik antibiotik kat roommate aku ni. bagusla. harap2 sembuh dengan pantas

roommate aku mintak aku penuhi hajat die. dan aku pun bawaklah playstation2 aku ke bilik die. dan aku pun malam tadi teman die tidor kat bilik die kat situ, bilik tu ade extra katil jadi mmg bole la sorang pelawat bermalam kat situ. mula2 aku main winning eleven ngan die. die slalu main game lain tapi aku ajar die main bola, main punye main die kata nak benti sbb penat. bese la org sakit kan. last2 aku layan sorg2 sampai lewat malam.

Dulu,15 bulan yg lepas aku masuk ward kat hospital ni jugak, tapi dulu time tu wabak melanda manipal. jadi TV tak cukup dan time tu aku takde ps2, dan amat2 bosan dan tertekan sebenarnye duduk hospital ni sebagai pesakit la, tambah2 aku punye stay lama gila, menambah2 ketensionan minda. Org2 datang melawat amat2lah aku hargai. dan aku sgt2 paham kalo rummate aku suh bwk ps2 tu. sure die dah kebosanan dan tensen abis. jadi kalo ade org yg korang kenal masuk wad, pegi2 la melawat sure diorang bersyukur korang datang. aku masuk ward dulu sbb kene Hepatitis A. search la kat google sendiri kang kalo aku tulis kat sini tak abis2 lak. huhu.

raya dah nak dekat. bape kad raya korang dah dapat? aku ni raya 2nd tak balik rumah. takpela. kene la bersabar dan jadi kuat.Selamat Hari Raya dan Maaf Zahir Batin utk semua org yg rajin membaca blog aku ni. aku kalau raya aku paling suka pegi melawat rumah membe2. kalo masa kecik2 suka kutip duit raya dgn makan kuih raya. korg suka kuih raya apa? aku suka tak tentu sgtla, tapi janji kalo ade coklat2 sure aku bedal dulu, sbb aku mmg suka gile makan coklat. haha.

pastu aku dapat kad raya e-kad drpd abah tersayang. abah aku mmg terer komputer dan internet. die pensyarah IT dan matematik. so bese die anta e-kad je. bapak aku sertakan sebuah pantun. sangat2 terharu aku membacanye. pandai sungguh abah aku membuat pantun

Dari Manipal ke New Delhi
Singgah minum di tepi jalan
Kala Jabbar gembira di hati
Abah, Mama & keluarga merasa aman

Jual nasi lemak sungguh laris
lauknya sedap tukang masanya tua
Berada di perantauan jangan menangis
Insya ALlah nanti bersua jua.

Maaf Zahir Bathin dari Abah & Mama
dan semua keluarga.

Korang yg duduk jauh dgn parents tu janganlah lupa bagi kad raya kat diorang, kalu sibuk sgt, bagi ekad pun ok, tapi kalo call diorang time raya nanti lagi bagus. next post aku tulis kad raya yg si madu aku kasik kat aku. si madu aku bagi aku awal2 lagi time first week of puasa.

kesibukan minggu ni tak abis lagi, mulai esok kerja2 mencarik barang utk masak, dan isnin start masak utk jamuan pada hari selasa. nantikan gamba drpd aku. sbb aku rasa aku dah reti upload gamba dah haha..yeah yeah…

Written by abduljabbar

October 20, 2006 at 7:16 am

Posted in kehidupan seharian

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. jelas bahawa ibu bapa kamu sgtttt rindu kat kamu wahai jabaaa
    aku rs si madu msti sgt romantik orgnye kan…heheheheh
    Osteomyelitis ni teruk ehhh…moga2 roomate jaba sihat lepas ni insyallahhh
    err…ape beza hepatitis A dgn B? aku dulu ade roomate yg ade hepatitis B. die kate xleh share mcm2. sian die. kalo die luka ke…aku kene jauh dgn die. mcm aids plak. and mmg leh bwk maut. aku ade tlg die wat research utk penyakit die tu. hmm…aku doa die sihat la…die baik gilerrr
    open hs ko nnt makankan byk2 utk aku ye hehehehhe
    wahhhh bertuah si madu dpt laki yg pandai masak..ehem,ehem

    oh, lagi satu. time kasihhhhh 4 everything ye (ko tau2 la kan)
    SELAMAT HARI RAYA
    MAAF ZAHIR BATIN

    virgobiru

    October 20, 2006 at 2:59 pm

  2. wah, si madu mmg sgt romantik tau. hep B mmg teruk. mmg bole maut la. dan cara die transmit pun mcm aids. huhu. thank u for d long comment!

    smoga ko berbahagia bersama FF.
    selamat hari raya!

    abduljabbar

    October 21, 2006 at 6:53 am

  3. hmmm

    anda pandai memasak ye..power siall..
    jgn masuk sepital dowh, x kul.

    ko upload aa gegambar tu nanti

    selamat hari hari

    adamjuni

    October 21, 2006 at 2:10 pm

  4. yey..brg2 da ade..esok masak..dtg jgn x dtg.. =)

    anfriex_85

    October 22, 2006 at 4:44 am

  5. mak aihh..bole tahan jiwang mak bapak kau

    kalau mak bapak aku xdela sampai camtu kot…

    betoltu..letak gambar cepat..blog kau xde sebijik gamba pon.

    selamat hari raya maap zahir batin

    kem salam adik lu ha ha.

    faridfadhly

    October 22, 2006 at 7:28 am


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: