tentang sesuatu

about anything

Selamat Hari Raya Aidil Adha!

with 2 comments

Tentang Hari Ini Dan Aidil Adha hari ni kitorang kat india meraikan hari raya aidil adha. pagi tadi pkol 8 pegi smayang sunat hari raya, pastu mendengar khutbah yg tidak dapat dipahami kerana disampaikan dalam bahasa kannada. aku paham beberapa patah perkataan je, huahaha. tapi lepas tu ade satu brother tu translate ape yg khatib tu sampaikan kpada bahasa inggeris. die menceritakan tentang betapa pentingnya pengorbanan utk mencapai sesuatu yg lebih baik. die juga menyarankan supaya kita mencontohi nabi Ibrahim A.S, iaitu beliau telah bersedia utk melakukan “supreme sacrifice” dgn mengorbankan anak beliau yg tersayang, hanya untuk menurut perintah Allah SWT. Sepertimana yg kita tahu, Allah akhirnya menggantikan dgn kambing biri2. terselamat nabi Ismail. Di sebalik peristiwa ini sungguh byk makna mendalam yg kita dapat kupas. makna nya lebih bermakna utk diri sendiri jika diri sendiri yang menjawab pengertiannya. berbeza utk semua org tentang ape yg perlu dikorbankan. bak kata brother yg translatekan tu tadi. kalo ade apa2 yg perangai buruk. kita kene berusaha korbankan apa2 sahaja untuk meninggalkan perangai buruk itu. dan juga kalau kita boleh berkorban sesuatu utk menjadi lebih baik, adalah disarankan berbuat begitu.Suasana Hari Rayamasa awal tahun 2005, aku pertama kalinya pergi indonesia. mak aku cakap kat indonesia, aidil adha lebih disambut daripada aidil fitri. lebih meriah. ternyata benar. aku menziarahi sedara2 aku kat bandung yg tak pernah aku jumpa selama ini. sepanjang perjalanan aku kat bandung, kat merata2 sebelum tibanya hari raya. ramailah org sibuk menjual kambing biri2 utk dibuat korban. begitu byk kambing biri2 kat bandung time tu. pastu masa hari raya tu mmg meriah.Majlis menyambut hari rayamalam ni batch aku nak buat jamuan hari raya satu batch dan juga membaca takbir bersama sama, aku harap2 meriah dan best la. hehe. kite tunggu bagaimana malam ni ye!

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. saddam pon kene gantung time2 raya haji kan?

    huhuhuuh

    selamat memblog kembali!!!!

    virgobiru

    December 31, 2006 at 3:29 pm

  2. Best nye jabbar! i mmg xbuat any celebration at all of eid al adha, feel a bit guilty hehe

    dania

    January 1, 2007 at 12:45 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: