tentang sesuatu

about anything

tongue-tied?

with 2 comments

Prof. Jaspal memang kool. Dia One-Man Show. Dia handle ENT department sorang2 jer. mmg kool abis. dgn rambut dan misai ala2 Anil Kapoor, aku pikir ape la dia buat jadi dokter ni, baik jadi pelakon hindustan, femes dan byk duit. perggh..

Prof. Jaspal/Anil Kapoor?

Prof. Jaspal/Anil Kapoor?

Aku baca “post-mortem anatomy exam” blog entry oleh nadiahchem beberapa hari lepas, tentang anomalies of tongue, dan aku comment bagi jawapan tongue-tied. Mmg Deja-Vu, sebab Prof. Jaspal tanya exactly the same soalan kat aku, terus aku jawab, tongue-tied, dgn lidah aku pun agak tongue-tied ketika menjawab, sebb masa aku kene tanye, aku tgh bayangkan kalo die berlakon filem hindustan lama2 macam mana rupenye, mesti kool gile. sile tengok slumdog millionaire filem terbaru anil kapoor ok!

tapi prof. jaspal cerita kat kelas tadi a simple story about tongue-tied. die kata tongue-tied problem yang sepatutnya sangat simple utk diagnose, tetapi sangat selalu dokter miss dan sangat selalu membawa masalah kepada budak2. Masalah besar ialah masalah tongue-tied akan membantutkan proses belajar budak2 ni.

die kata die ade patient umur 12 tahun still xleh nak bercakap dgn betul dan patient tu kuar skolah masa darjah 2 sbb tak tahan kene ejek ngan rakan2 sebaya. sejak budak tu kecik, bapak die bawak jumpa doktor biasa dan dokter tu ckp takde ape, takde masalah. sampaila die jumpa prof jaspal end of last year dan mendapat small minor operation utk betulkan tongue tied tu.

senang je. terutamanya untuk budak umur 2-3 tahun yg masih susah nak berckp, suruh budak tu bukak mulut dan suruh die jelir lidah, dan suruh die sentuh lelangit pakai lidah die. kalau die takleh atau susah nak buat dua bende ni, mmg 90% chances die tongue-tied. bahasa greek die dipanggil ankyloglossia

bwk budak tu jumpa doktor biasa untuk refer kepada pakar ENT (ear,nose,throat) untuk evaluation dan treatment. you might just save another ibnu-sina or another einstein. siapa tahu kalau budak tu boleh bercakap dengan elok, boleh belajar dengan bagus dan akan mencipta sesuatu yang membawa kebaikan dekat ramai orang? 

 

Tongue-tied.

Tongue-tied.

Written by abduljabbar

February 11, 2009 at 1:02 pm

Posted in kehidupan seharian

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. haha! tahniah! u r in final year? 6th year, or 5th year?
    tongue tied was your answer. with everything going on in anatomy exam(neuroanatomy), i couldn’t recall tongue tied. completely vanish from concious mind.
    all the best!! tu gambar prof jaspal ke anil kapoor?

    nadiahchem

    February 11, 2009 at 1:59 pm

  2. in 4th year out of total 5 year course.

    ironically, that’s the only thing i vividly remember when i read your post that day.

    tu gambar anil kapoor. hehe.

    abduljabbar

    February 11, 2009 at 2:24 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: