tentang sesuatu

about anything

Sketsa Hari Raya

leave a comment »

Aku pulang ke kampung halaman di bangi, dan yg pulang untuk hari raya pertama ialah, abg aku mujahid & family, Kak ifa & family, nurul. In total, including parents aku, ada 12 orang. yg x balik utk raya pertama ada 9 org.

Sketsa ketika hari raya pertama hari ini.

Lebih kurang pukul 3 petang…..Ada 3 orang kanak kanak datang beraya ke rumah, dan disambut oleh Kak Huda (isteri kepadang abg aku, mujahid).

Kanak Kanak: Assalamualaikum! Kami datang nak beraya…

Abg Mujahid: Eh budak budak datang la, Huda pegi tengok jap, sambutla diorang tu

Kanak Kanak: Assalamualaikum!

Kak Huda: Waalaikumussalam. Masuklah dik oi, kejap kakak pegi belakang jap nk amik duit raya, masuklah dulu…

Kanak Kanak: terima kasih!

Kanak Kanak 3 orang tu duduk, dan kak Huda pun duduk, dan kak huda dgn niat nak menyakat budak budak tu, dia tanya….

Kak Huda: Eh korang ni, datang beraya rumah orang takkan tangan kosong je kot, nak datang rumah orang, kena la bawak makanan makanan, kueh2 raya barula betul….

Kanak Kanak (dengan penuh keyakinan): ADA! Kami Ada bawak!

Terus Kanak Kanak tersebut keluar dari rumah dan mengambil sesuatu dari basikalnya.

Kanak Kanak: Nah, ambiklah ni, mak kita suruh bagi Nasi Tomato ni kat orang2 yang tanya.

Kak Huda: (dalam hati: HAAAA??, biar betul budak budak ni)

Kak Huda: (Masih Terpaku)

Kak Huda: terima kasih ye, cakap kat mak tau. (menerima dengan hati terpaksa, nangis dalam hati, sob sob)

Pada petang itu, mama dan abah mendengar tentang kisah itu, seraya

Abah: Haaa Huda kene abiskanlah nasi tomato tu ye, kang tak abis rugi plak, penat penat je “masak” kan…. (Gelak Gelak)

Mama: Mujahid pun kene habiskan “masakan” isteri…kang merajuk pulak huda ni… (Gelak Gelak)

Kak Huda & abg Mujahid = (Gelak Gelak, tunduk dan sambil memaksa utk makan nasi tomato)

Ha Ha Ha, a classic piece of story for our family story. Gonna be repeated everytime our family gather together! sure!

Written by abduljabbar

September 20, 2009 at 8:08 pm

Posted in kehidupan seharian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: